Fixed-term state appointees’ terms would expire under a proposed rule
The failed bill proposed a rule for fixed-term appointees in Wisconsin state government: their terms would expire if their office is an appointive state office.
1
What it does
The proposed text says an incumbent’s term expires if the office is an appointive state office for a fixed term. It applies to state officers appointed on January 1, 2027.
Argument forA rule tying an appointee’s term to the office’s fixed term could help state agencies manage changes in leadership.
Argument againstBecause the text does not say when the term expires, appointees and agencies might be unsure when a fixed-term appointment ends.
More detail
The proposed text says an incumbent’s term expires if the office is an appointive state office for a fixed term. It covers appointive offices in Wisconsin state government, but excludes the Legislature and courts. The provision first applies to state officers appointed on January 1, 2027.
2
Where do you stand?
Choose your position
3
Tell your reps
Take a position to see your representatives and ways to contact them.
4
More on this bill
Where it stands
Introduced
Passed Assembly
Passed Senate
To Governor
5Became Law
Looking ahead
No hearings or votes scheduled.
History
2026
May 13Failed to pass notwithstanding the objections of the Governor pursuant to Joint Rule 82Latest
May 12Placed on calendar 5-12-2026 pursuant to Joint Rule 82 (2)(a)